woensdag 17 juni 2009

Buurtmoestuinen


Vandaag in Dordrecht geweest bij een bijeenkomst over buurtmoestuinen in de krachtwijk Crabbenhof. Wat een enthousiasme spatte daarvan af. Buurtwerkster Aliek was de drijvende kracht. Samen met een paar anderen heeft zij het idee van een buurtmoestuin vormgegeven en gelukkig was er een woningbouwcorporatie die er wel wat in zag en mee is gaan doen. O.a. door grond beschikbaar te stellen. Het leuke was dat het buurthuis - via de moestuinen - mensen actief kreeg die nog nooit het buurthuis waren binnengekomen. Dit waren voornamelijk allochtonen die de Nederlandse taal niet spraken. Via het moestuinproject, heeft Aliek ze toch weten te bereiken en ze zijn zelfs op taalcursus gegaan. Ook Lily uit Delft had een mooi verhaal over een buurtmoestuin. Zij leefde met 32 nationaliteiten vlak bij elkaar en heeft - wederom met hulp van een woningbouwcorporatie - een moestuin opgezet midden tussen de flats. Zij was zelf geboren in Papoea Nieuw-Guinea en ze moest erg denken aan de tuinen die haar moeder vroeger had. Vandaar de naam Moe's tuin.
Mijn presentatie over de relatie tussen buurtmoestuinen en het LNV-beleid staat hier.

2 opmerkingen:

 1. Beste Joost,
  Mooi dat er steden zijn waar al buurtmoestuinen gerealiseerd zijn. In Leiden heeft stadslandbouw een plek in het verkiezingsprogramma 2010. Misschien ben je voor je presentaties geïnteresseerd in een aantal collages van mij? Zo ja, laat me dat dan even weten.
  Groet, Walter
  http://waltervanpeijpe.com/2009/03/03/buurtmoestuin-in-leiden-zuidwest/
  http://www.trouw.nl/groen/nieuws/groen-genieten/lekkergroen/article2771585.ece/Een_akker_in_de_stad_heeft_voordelen.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Walter,

  Bedankt voor je reactie. Stadslandbouw is steeds meer 'in'. Van buurtmoestuinen met plotjes van 3 bij 3 meter, tot professioneel geleide tuinderijen in de stad. Hier in Culemborg is Caetshage daar een voorbeeld van. Volgende week is er een conferentie over van Stroom, maar dat weet je ongetwijfeld al.

  BeantwoordenVerwijderen