dinsdag 7 januari 2014

Longkanker door roken? Gewoon ff screenen!

Soms verbaas je je over nieuwsberichten. Gisteren uitgebreid in het nieuws: "Aantal longkankerdoden kan fors omlaag door screening". Portee van het verhaal: als we zware rokers jaarlijks screenen op longkanker, dan daalt het sterftecijfer met een kwart. Dat is mooi natuurlijk, maar het is ook het paard achter de wagen spannen. En het geeft natuurlijk een volkomen verkeerd signaal. Namelijk "gaat u gerust roken, wij screenen de gevolgen en grijpen op tijd in". 
En wie betaalt dat, vraag ik mij dan af.

De Amerikaanse 'Preventive Services Task Force' komt met de volgende aanbeveling: "Rokers en ex-rokers tussen de 55 en de 80 jaar moeten jaarlijks een scan krijgen. De rokers moeten dertig 'pakjesjaren' achter de rug hebben: dertig jaar lang een pakje per dag hebben gerookt, of bijvoorbeeld vijftien jaar lang twee pakjes. De ex-rokers (met een vergelijkbare rookgeschiedenis) moeten minder dan vijftien jaar geleden zijn gestopt." 
In Nederland loopt nog een onderzoek, waarvan over twee jaar de resultaten bekend zijn. Dan besluit de Gezondheidsraad of ze een jaarlijkse screening gaan adviseren. Ben nog wel benieuwd of daarbij ook een goede afweging wordt gemaakt tussen de kosten en de baten. Wat mij betreft is een dure jaarlijkse screening alleen acceptabel als de roker het zelf betaalt of als hij vanaf de eerste screening besluit om radicaal te stoppen met roken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten