zaterdag 27 april 2013

Zoet


(column eerder verschenen in de nieuwsbrief van GroenLinks Culemborg en op het kanaal van CoCreatie Culemborg op Culemborg Nieuws)

Kinderen worden steeds zwaarder. Niet alleen omdat ze in de lengte groeien, maar ook steeds vaker in de breedte. Logisch als je ziet wat het aanbod is in supermarkten van pizza’s, energy drankjes, chips en snoep. En dan laat ik de ‘kapsalon’ uit de snackbar maar even zitten. Uit onderzoek blijkt dat producten beter verkopen als er een extra schep suiker doorheen zit. Ons lichaam is zo geprogrammeerd dat we zoet lekker vinden. Verslavend zelfs. Toen we nog in berenvellen rondliepen was zoet namelijk schaars. Alleen in de zomer en herfst verkrijgbaar. En toen moest je wel iets extra’s eten om de barre winter door te komen. Nu is zoet het hele jaar door verkrijgbaar en groeien we langzaam dicht en rond. Kinderen wordt ook geleerd om zoet te zijn. Geen wonder dat ze gaan snoepen.

Hoe kunnen we deze ontwikkeling keren? De overheid wijst voortdurend op de eigen verantwoordelijkheid van ouders. Die moeten hun kinderen beter laten eten. Maar de meeste ouders weten niet meer wat gezond eten is. Ik wed dat er nog veel mensen zijn die denken dat appelsap gezonder is dan cola en dat niets mis is met een plak ontbijtkoek als tussendoortje. Terwijl een plak ontbijtkoek per 100 g meer calorieën bevat dan een oliebol. Ouders worden daarbij aangemoedigd door de uitgekiende marketing van de voedselindustrie. Door kinderen van jongs af aan te laten wennen aan zoete smaken, wordt het steeds moeilijker om ze van de suikerverslaving af te krijgen. Goede voorlichting is daarom belangrijk, maar nog lang niet effectief genoeg. Er moet ook een beweging ontstaan van ouders, scholen, leerkrachten, huisartsen, etc. die met elkaar afspreken om het anders te gaan doen. In de wijk Overvecht in Utrecht hebben ze daar goede ervaring mee opgedaan. Op elke school wordt om 10 uur fruit gegeten in plaats van koek of snoep. Volgende stap is water in plaats van pakjes drinken. Als elke school het doet, staan leerkrachten sterker ten opzichte van de ouders. En ouders staan sterker ten opzichte van zeurende kinderen (“waarom moet ik fruit en mag Elsje koek?“). Zo kunnen we elkaar helpen om het gezonde gedrag te stimuleren. En bijkomend voordeel: iedereen doet mee, niet alleen de goed opgeleide bewuste ouder, maar ook de ouders en kinderen die gezond gedrag niet van huis uit mee krijgen.

Kan dat in Culemborg ook niet? Vanuit het Initiatief Gezond Culemborg willen we hierover het gesprek aangaan met basisscholen en ouders. Sommige scholen hebben al belangrijke stappen gezet. Die beweging moeten we groter zien te krijgen. Iedereen met (klein)kinderen in de basisschoolleeftijd kan daarom meehelpen door dit punt binnen de eigen school op de agenda te krijgen: tien uur fruit en water in plaats van zoete drankjes. Als we dan ook de lunch nog wat gezonder maken, dan kan Culemborg uitgroeien tot de gezondste gemeente van Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten