Gooi de diëten van Sonja Bakker, Robert Atkins, Pierre Dukan
en - als we toch bezig zijn - ook de Schijf van Vijf maar overboord. En vul de
kliko ook alvast maar met brood, pasta, aardappelen, melk en yoghurt. Want onze
aderen slibben er alleen maar van dicht, onze suikerspiegels stijgen en we
worden veel te dik. Het moet radicaal anders. Ga Oerdissen!, aldus Joost Reus , programmamanager
bij InnovatieNetwerk.
“Kijk eens in de
doorsnee supermarktkar. Die ligt vol met industrieel bereid voedsel. Pakjes en
zakjes vol bewerkte ingrediënten, met onbegrijpelijke namen. We eten bovendien
heel veel granen, suiker en we gebruiken veel melk en andere zuivelproducten.
En dat kan ons lichaam maar moeilijk verwerken”, aldus Joost Reus. “Gevolg: een
toename aan welvaartsziekten als overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes.
Willen we dat uitbannen, dan moeten we terug naar de basis. Dan moeten we weer
gaan eten als onze voorouders uit de oertijd: met alleen groenten, fruit, vis,
vlees, noten en eieren.”
“Zelf ben ik twee weken geleden begonnen met Oerdis. En ik
moet zeggen: het bevalt best. Ik ben nu twee weken bezig en ben al twee kilo
afgevallen. Bovendien voel ik me alerter en heb geen last meer van de after
lunch dip. Het enige wat ik af en toe wel mis is goed brood met een stukje oude
kaas.”
Razendsnel
De gedachte achter Oerdis is simpel. De omwentelingen in ons
leef- en voedingspatroon - denk aan de opkomst van de landbouw, de veeteelt, de
industrialisering - zijn vooral de laatste 200 jaar in een razendsnel tempo
gegaan. Onze oeroude genen kunnen dat eenvoudigweg niet bijbenen. Combineer dat
met het feit dat we veel minder bewegen - onze verre voorouders gingen soms
dagenlang op sjouw om wild, eetbare planten en wortels te zoeken – en ziedaar
het probleem. “Met overigens ook allerlei economische gevolgen”, aldus Reus.
“Meer dan de helft van de Nederlanders is te zwaar. Meer dan een miljoen
Nederlanders heeft suikerziekte. Maar liefst 95% van de Westerse ziekten wordt
veroorzaakt door onze leefstijl. Dat alles heeft gevolgen voor onze
arbeidsproductiviteit, ons inzetbaarheid op de arbeidsmarkt en de kosten van
ons gezondheidsstelsel”.
Oereten
“En dat is meteen ook de link met InnovatieNetwerk. Immers,
voeding is één van de domeinen waar we ons mee bezighouden. Er komt steeds meer
bewijs dat oervoeding kan bijdragen aan het helpen voorkomen van de grote
gezondheidsproblemen in deze tijd. We zijn dus gaan zoeken naar vergelijkbare
onderzoeken over de gezondheidswaarde van Oereten. In de Verenigde Staten
bestaat het paleo-dieet, dat steeds meer aanhangers krijgt
(www.thepaleodiet.com) en in Nederland heeft Frits Muskiet in 2005 een artikel
geschreven met als titel: ‘U bent wat u eet, maar u moet weer worden wat u at’,
dat was gebaseerd op 163 wetenschappelijke publicaties. Dat waren eigenlijk de
vertrekpunten voor ons, maar ook voor de Wageningen Universiteit, het
Amsterdams archeologisch Centrum en het Louis Bolk Instituut met wie inmiddels
samenwerking hadden gezocht. En nu - na bijna 10 jaar - hebben we onze
bevindingen gepubliceerd in het boek ‘Oergezond met Oerdis’
(www.oergezondmetoerdis.nl), samen met een communicatiebureau dat is
gespecialiseerd in voeding en ook heeft gezorgd voor praktische adviezen,
recepten, dagmenu’s en verhalen uit de praktijk.
Welvaartsziekten
“Maar, zoals de Engelsen zo mooi zeggen: ‘the proof of the
pudding in the eating’. Letterlijk in dit geval. Dus hebben vijf collega’s en
ikzelf besloten om vier weken lang te gaan eten als onze verre voorouders. En
om daarvan verslag te doen via een eigen facebookgroep en LinkedIn. En het gaat
goed. Ik geloof er wel in. We zijn genetisch nog hetzelfde als toen we in
berenvellen liepen. Onze genen zijn dan ook nauwelijks ingesteld op onze
huidige westerse leefstijl. Vandaar ook die enorme toename in welvaartsziekten.
Waarom dus niet kiezen voor groenten, fruit, vlees, vis, olie, noten en zaden?
Het werkte voor onze verre voorouders, want die hadden aantoonbaar geen last
van suikerziekte, hoge bloeddruk, beroertes, hartaanvallen, bepaalde vormen van
kanker en overgewicht. Bovendien, zei wijsgeer en arts Hippocrates 400 jaar
voor Christus al niet: ‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw
voeding?’
Het boek ‘Oergezond met Oerdis’ is een uitgave van
InnovatieNetwerk en Scriptum, kost € 12,95 inclusief verzendkosten, en is
te bestellen via www.oergezondmetoerdis.nl. Op de redactie liggen twee
exemplaren van het boek. Mail t/m 22 april je naam en telefoonnummer naar Dc
Redactie onder vermelding van ‘Oerdis’ en maak kans op een exemplaar. Op www.oerdis.nl vind je meer algemene informatie over Oerdis en recepten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten