vrijdag 10 juli 2009

CarrotmobbingHet is een hype in de VS: carrotmobbing. Je vraagt eerst aan verschillende winkels wie het meest wil investeren in duurzaamheid en de hoogste bieder bezoek je met een flinke groep klanten. Een percentage van de meeropbrengst investeert de winkelier bijv. in energiebesparing.
Deze week onstond het idee om eens te kijken of zoiets ook in Nederland kan. Het begon met een artikel in NRCNext. Daarna ging de discussie los in het discussieforum Foodlog. De jonge ondernemer Willem Treep van Willem&Drees is bezig met het promoten van lokaal geproduceerde biologische groenten. Hij stelde een datum voor voor de eerste Nederlandse carrotmob: vrijdag 10 juli om 13.00 uur in de Jumbo in Odijk. Geen carrotmob volgens het boekje, maar een spontane actie om een duurzaam initiatief te ondersteunen. De actie leidde direct tot kritische reacties van de 'officiƫle' carrotmob organisatie. Die zagen hun eigen primeur in rook opgaan. Ik moest smakelijk lachen om hun neiging om direct weer regels voor zoiets te gaan opstellen. Vervolgens ging de buzz op internet rond, via e-mail, weblogs en twitter.

Vandaag was het dan zover. Om 13.00 was ik in de Jumbo in Odijk. Samen met...10 anderen, voornamelijk insiders. Dat viel dus een beetje tegen. Willem Treep had er wel een ludieke actie van gemaakt door een kist met verse wortels neer te zetten en gratis wortels uit te delen. Aan media-aandacht geen gebrek. De krant was er en de radio (Llink programma Move Your Ass van Rudy Mackay). Zelfs Netwerk had belangstelling getoond, maar die hebben we toch maar even afgewimpeld, omdat het onduidelijk was hoeveel reactie we kregen. Op Foodlog staat een uitgebreid verslag.
Conclusie is dat voor een substantiƫle carrotmob meer voorbereiding nodig is om veel mensen op de been te krijgen. Andere conclusie is dat dit wel een manier is om aandacht te krijgen en om te laten zien dat de consument steeds gemakkelijker te verenigen is en dus invloed kan uitoefenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten